تبلیغات
(ویکی فارسیان قانچی)آموزشی -فرهنگی - اجتماعی - شغل مردم روستای فارسیان - یه عالمه فواید برنج 1
(ویکی فارسیان قانچی)آموزشی -فرهنگی - اجتماعی
سلام به وبلاگ من خوش اومدی امیدوارم خوشت بیاد
شغل مردم روستای فارسیان - یه عالمه فواید برنج 1

 

مردم روستای فارسیان اغلب کشاورزند . نیمه اول سال مشغول کاشت برنج ودر نیمه دوم سال گندم می کارند. برنج انواع مختلفی دارد که مرغوبترین آن در شمال کاشته می شود . در روستای فارسیان که از روستاهای شمال کشور است دو نوع برنج  دم سیاه و طارم هاشمی کاشته می شود که به دلیل آبیاری با آب چشمه و رود خانه  و خاک مرغوب و چنگلی  ،عطر و طعم خاصی این برنج دارد، و بهترین برنج کشور محسوب می شود.

برنج گیاهی است یك ساله كه ارتفاع آن تا 1/5 متر میرسد ودر مناطق گرم و مرطوب و پرآب می روید . ساقه آن راست و برگهای آن بزرگ و نوك تیز است . هر سنبلك برنج دارای دنباله كوتاه و یك گل دارد . میوه آن بشكل خوشه ای متشكل از سنبلك ها درانتهای ساقه قرار درد و یك دانه برنج در آن است شلتوك می نامند . برنج از غلات مهم است و تقریبا غذای اصلی نصف مردم كره زمین می باشد و منشا برنج از آسیا است و در حدود 3000 سال قبل از میلاد در هند و چین زراعت می شده است . برنج بعدا از آسیا به ژاپن ، سبلان و دیگر نقاط استوایی كره زمین راه یافت و در قرن هفتم میلادی مصریان نیز شروع به كشت آن كردند .
برنج انواع مختلف درد و این انواع را تا حدود 150 نوع مختلف تخمین می زنند . نمونه های مرغوب آن در شمال و جنوب ایران و نواحی گرمسیر فارس و اصفهان كاشته می شود .
بطور كلی دو نوع برنج وجود دارد :
نوعی كه دانه آن دراز و كشیده و باریك است كه بنام برنج صدری معروف است و دیگری كه دانه آن ریز و گرد می باشد و بنام برنج چینی یا ژاپنی شهرت درد .
آن نوع برنجی كه ایرانیان و مردم بیشتر كشورها مصرف می كنند برنجی است كه شلتوك و پوسته خارجی آن گرفته شده است . رنگ اصلی برنج وقتیكه در پوسته است قهوه ای است و بنام برنج قهوه ای Brown Rice نامیده می شود .
برای بدست آوردن برنج سفید ،‌دانه های برنج را در دستگاههای مخصوصی می ریزند و این دستگاهها پوسته خارجی برنج را از آن جدا كرده و سپس با اصطكاك دادم برنج بدون پوسته با یكدیگر غشای خارجی آن نیز از بین می رود و برنج برنگ سفید و شفاف بدست می آید كه عاری از ویتامین ب 1 است و اشخاصی كه منحصرا از برنج تغذیه می كنند و غذای دیگری مصرف نمی كنند به بیماری بری بری Beri-Beri دچار می شوند
بنابراین برای استفاده از تمام ویتامین ها و موادمعدنی برنج بهتر است كه از برنج قهو های كه غشاء خارجی آن گرفته نشده است استفاده كرد ولی البته باید توجه داشت كه هضم برنج قهو های كمی مشكل تر از هضم برنج سفید می باشد .
یكیدیگر از انواع برنج نوع وحشی از آن است كه سیاه رنگ و باریك تر و دراز تر از برنج صدری است . این نوع برنج هم دارای مواد معدنی و ویتامین های بیشمار است ولی البته هضم آن كمی مشكل است وبهتر است كه مخلوط با برنج سفید بكار برده شود .

تاریخچه برنج

تاریخچه برنج به هزاران سال قبل برمی گردد. در قدیم، مردم براین عقیده بودند که برنج هدیه و پاداشی از طرف خداوند می باشد. هنوز نیز در بعضی تمدن ها مردم براین باورند.
در دنیا حدود 7000 نوع مختلف برنج وجود دارد. کشورهای آسیایی حدود 90 درصد از برنج دنیا را تولید می کنند.

ارزش ترکیبات تشکیل ‌دهنده‌ ی برنج:

کربوهیدرات‌ها

کربوهیدرات‌ های ساده و پیچیده‌، بخش مهمی از رژیم غذایی فرد را تشکیل می ‌دهند. بیشترین مقدار انرژی بدن از این منبع غذایی تامین می ‌شود. حداقل نیمی از کالری مصرفی، باید از کربوهیدرات‌های پیچیده مانند برنج تأمین گردد. قندها، نشاسته و فیبرها نیز اشکال دیگری از کربوهیدرات‌ها هستند.
کربوهیدرات‌های ساده، قندهایی مانند گلوکز، فروکتوز، لاکتوز و ساکاروز هستند و از کربوهیدرات‌های پیچیده می ‌توان به نشاسته، گلیکوژن و فیبرها اشاره کرد. این ترکیبات، به شکل زنجیر طویلی متشکل از کربوهیدرات‌های ساده مثل گلوکز هستند. شکل ذخیره‌ای کربوهیدرات‌ها در گیاهان، به‌ صورت نشاسته و در انسان به ‌صورت گلیکوژن می ‌باشد.
برنج غذایی از دسته ‌ی کربوهیدرات‌های پیچیده است که نسبت به غذاهای کربوهیدراتی ساده، حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و فیبر بیشتری می‌ باشد.
برنج دارای کربوهیدرات زیادی است(3/32- 5/25 گرم کربوهیدرات در هر 100 گرم برنج پخته).در واقع 90 درصد کالری برنج ناشی از کربوهیدرات آن است و در هرم غذایی جزء گروه "نان و غلات" محسوب می شود.

فیبر رژیمی

تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف حداقل 25 گرم فیبر در روز، خطر ابتلا به بیماری‌ های مزمن را کاهش می ‌دهد.
غذاهای غنی از فیبر، به بهبود عملکرد روده‌ها کمک کرده و درصد ابتلا به بیماری‌ های روده‌ای را کاهش می ‌دهد.
یک دوم فنجان برنج سفید حاوی 3/0 گرم فیبر رژیمی است، در حالی که همین‌ مقدار برنج قهوه‌ای حاوی 8/1 گرم فیبر رژیمی می ‌باشد (تصویر بالا برنج سفید و قهوه ای را نشان می دهد).

پروتئین

پروتئین‌های موجود در رژیم غذایی، اسیدهای آمینه ‌ی لازم را برای ساخت و نگهداری بافت‌ها، آنزیم‌ها و برخی هورمون‌های بدن فراهم می‌ آورند. بسیاری از عوامل تنظیم ‌کننده‌ی فرآیندهای بدن، پروتئینی هستند. ضمناً این ترکیبات می ‌توانند به عنوان منبع انرژی عمل کنند.
پروتئین‌ها از زنجیره‌هایی با واحدهای اسید آمینه ‌ای تشکیل شده اند. بدن انسان قادر به ساخت اسیدهای آمینه‌ ی ضروری نمی‌ باشد. به این دلیل این دسته از اسیدهای آمینه‌، باید از طریق رژیم غذایی وارد بدن شوند. در حین ساخت پروتئین در بدن، حضور هر 8 اسید آمینه ‌ی ضروری به شکل همزمان ضروری است.
اگر چه برنج منبع غنی ‌ای از پروتئین به ‌شمار نمی ‌رود(5/2- 2 میلی ‌گرم پروتئین در هر فنجان برنج پخته)، ولی کیفیت پروتئینی آن از سایر غلات بالاتر می ‌باشد.
ارزش بیولوژیکی، معیاری برای سنجش کیفیت پروتئین است و بیان می کند که چه مقدار از نیتروژن موجود در پروتئین خورده شده، در بدن حفظ می ‌شود.
کامل ‌ترین پروتئین غذایی با چنین استانداری (ارزش بیولوژیکی برابر 100)، پروتئین تخم ‌مرغ می ‌باشد که به‌ عنوان پروتئین مرجع توسط FAO* (سازمان جهانی خواربار و کشاورزی) در نظر گرفته شده است.
ارزش بیولوژیکی پروتئین برنج، 86 است. برای مثال، ارزش بیولوژیک پروتئین فیله‌ ی ماهی 90- 75 و پروتئین ذرت 40 می‌باشد.
پروتئین‌های که ارزش بیولوژیکی بالای 70 دارند، به ‌عنوان پروتئین‌هایی با کیفیت قابل قبول در نظر گرفته می‌ شوند.

چربی

برنج حاوی مقدار بسیار ناچیزی چربی می باشد(2/0 گرم چربی در یک دوم فنجان برنج سفید پخته شده). بدن انسان قادر است تمام اسیدهای چرب (واحد تشکیل‌‌دهنده چربی) مورد نیاز خود، به جز اسید لینولئیک را بسازد. این اسید چرب (اسید لینولئیک) حدود 30 درصد از کل اسیدهای چرب موجود در برنج را شامل می ‌شود.
برنج فاقد کلسترول است (کلسترول خاص چربی‌های حیوانی است) و با توجه به درصد بسیار پایین چربی، یک غذای فوق‌العاده در تمام رژیم‌های غذایی محسوب می ‌گردد.

تركیبات شیمیایی:

در برنج ماده ای بنام اوریدین Oridine وجود دارد كه خاصیت ضد التهاب عصبی را دراست . برنج از لحاظ موا غذایی بسیار غنی است . البته همانطور كه گفته شد هنگانیكه پوسته قهوه ای آنرا می گیرند مقدری از ویتامین های خود را از دست می دهد . در جدول زیر واد موجود در صد گرم برنج قهو ه ای و برنج سفید با هم مقایسه شده است.

مواد

مواد

در صد گرم برنج قهو ه ای

در صد گرم برنج سفید

انرژی

360 كالری

362 كالری

آب  

12 گرم

12 گرم

پروتئین 

7/5 گرم

6/6 گرم

نشاسته  

76 گرم

80 گرم

كلسیم

32 میلی گرم

25 میلی گرم

فسفر 

220 میلی گرم

95 میلی گرم

آهن  

1/6 میلی گرم

0/8 میلی گرم

سدیم 

10 میلی گرم

5 میلی گرم

پتاسیم

215 میلی گرم

90 میلی گرم

ویتامین ب 1

0/35 میلی گرم

0/06 میلی گرم

ویتامین ب 2

0/05 میلی گرم

0/03 میلی گرم

ویتامین ب 3

4/8 میلی گرم

1/5 میلی گرم

همانطور كه دیده می شود مقدر ویتامنی B1 در برنج سفید شده یك ششم و ویتامین B2 نصف و ویتامین B3 بمقدر یك سوم برنج قهو ه ای یم باشد و مواد معدنی آن بمقدر بسیار زیادی كاهش می یابد .
پوست و یا شلتوك برنج كه در مراحل كوبیدن از آن جدا می شود سبوس برنج Rice Bran نامیده می شود كه آنهم منبع ویتامین ها و مواد معدنی است .
در صد گرم سبوس برنج مواد زیر وجود دارد :
ا

انرژی

275 كالری

آب  

9/7 گرم

پروتئین 

13/5 گرم

چربی 

15/5 گرم

نشاسته  

50 گرم

كلسیم 

75 گرم

فسفر 

1400 میلی گرم

آهن 

20 میلی گرم

پتاسیم

1500 میلی گرم

ویتامین ب 1

2/25 میلی گرم

ویتامین ب 2 

0/25 میلی گرم

ویتامین ب 3

30 میلی گرم

غشای قهو ه ای رنگ برنج نیز كه در اثر بهم سائیدن در دستگاههای مخصوص و یا در موقع شستن زیاد از برنج جدا می شود سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی و پروتئین است . جدول زیر مقدر مواد موجود در صد گرم این غشای قهو ه ای رنگ را نشان می دهد .

انرژی

265 كالری

آب  

9/8 گرم

پروتئین 

12 گرم

چربی 

12/8 گرم

نشاسته  

60 گرم

كلسیم 

70 میلی گرم

فسفر 

1100 میلی گرم

آهن 

16 میلی گرم

پتاسیم

715  میلی گرم

ویتامین ب 1

1/85 میلی گرم

ویتامین ب 2 

0/18 میلی گرم

ویتامین ب 3

28 میلی گرم

 



درباره وبلاگ

روستای فارسیان در 35 کیلومتری جنوب شرق آزادشهر ، در استان گلستان قرار دارد . این روستا در منطقه ای کوهستانی قرار دارد و کوه های سر به فلک کشیده اطراف آن را فرا گرفته اند .

کوهستان پوشیده از جنگل با درختان سرسبز بلوط و افرا چهره ی منطقه را بسیار دیدنی نموده است . وجود چشمه سارهای زلال در فاصله ای بسیار نزدیک به روستا باعث شده است تا در ایام تعطیل از نقاط دور و نزدیک جمعیت کثیری برای گذران اوقات فراغت با خانواده به این منطقه می آیند . روستایی بسیار تمیز و از حیث معماری خانه هایش نوعاً منحصر به فرد .
مدیر وبلاگ : حسن نوروزی
نویسندگان
جستجو

آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :